Ciasto orzechowe z pomarańczami

Ciasto orzechowe z pomarańczami

dowiedz się więcej
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej
Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

dowiedz się więcej

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g drobno startej marchewki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 340 g mąki tortowej
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do przygotowanej miski wbić 3 jajka, wsypać cukier, wlać oliwę i mleko. Wymieszać. Do powstałej masy wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Ponownie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Na koniec dodać marchewkę i cynamon. Całość zamieszać.

Formę do pieczenia (średnica 24 cm) wysmarować masłem i posypać mąką, a następnie wypełnić ją masą ciasta marchewkowego.

Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów