
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Ciasto jogurtowe z truskawkami
dowiedz się więcej
Ciasto z musem czekoladowym
dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka orzechowe
dowiedz się więcej
Oponki serowe
Składniki:
- mąka pszenna – 250 g
- twaróg półtłusty – 250 g
- żółtka – 2 sztuki
- cukier – 80 g (1/3 szklanki)
- cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
- kwaśna śmietana 18% - 125 ml
- soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
- spirytus – 1 łyżka
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotowanie oponek rozpocząć od zmielenia sera. Następnie przesiać mąkę i połączyć ją z twarogiem, sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Do ciasta dodać również żółtka, kwaśną śmietanę oraz spirytus. Ciasto wyrabiać do momentu, kiedy to wszystkie składniki połączą się ze sobą w jednolitą i gładką masę.
Blat oprószyć mąką, a następnie rozwałkować na nim ciasto. Wykrawać oponki o średnicy około 6 cm. W środku każdego krążka wykroić niewielką dziurkę.
Oponki smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni (około 1,5 minuty z każdej strony). Usmażone oponki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Oponki udekorować cukrem pudrem.
Porada:
Tłuszcz do smażenia pączków rozgrzewać powoli, nawet przez kilkanaście minut.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej