
Tarta czekoladowa
dowiedz się więcej
Amerykańskie naleśniki
dowiedz się więcej
Pączki serowe
dowiedz się więcej
Pączki z konfiturą
dowiedz się więcej
Sernik migdałowy
Składniki:
Na spód:
- 152 g herbatników
- 80 g masła
Na masę:
- 1 kg mielonego sera twarogowego
- 4 jajka
- 200 g białego cukru Sweet Family
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Na wierzch:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
- 50 g płatków migdałów
Dodatkowo:
- szczelna tortownica z odpinanym dnem (średnica - 23 cm)
- szeroka folia aluminiowa
- naczynie żaroodporne (większe od tortownicy) lub duża, szczelna blacha
Sposób przygotowania:
Sernik będziesz piec w kąpieli wodnej, czyli tortownicę umieścisz w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wypełnionej wodą. Aby to zrobić tortownica musi być szczelna. Dodatkowo zabezpieczysz ją od zewnątrz folią aluminiową. Przygotuj dwa długie kawałki folii i połóż na krzyż. Na środku ustaw tortownicę i zawiń folię do góry, aż do brzegów.
Spód:
Herbatniki przełóż do miski i pokrusz blenderem (możesz też włożyć je do woreczka i roztłuc wałkiem lub tłuczkiem). Masło roztop i wymieszaj z pokruszonymi ciastkami - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Wysyp ją na dno tortownicy, równo po nim rozłóż i dociśnij. Na czas przygotowywania masy włóż tortownicę do lodówki.
Masa:
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą. Krótko, tylko do połączenia, aby nie napowietrzyć masy (przez pęcherzyki powietrza sernik może urosnąć w trakcie pieczenia, a następnie oklapnąć na środku). Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wyrównaj wierzch. Przykryj folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do 134 stopni. Wstaw tortownicę do naczynia żaroodpornego i całość do piekarnika. Do naczynia nalej wrzątku (mniej więcej do połowy wysokości tortownicy) i piecz przez godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz przez pół godziny. Przy brzegach masa powinna być ścięta, a na środku może być lekko galaretowata - stężeje w trakcie studzenia. Po upieczeniu wyjmij tortownicę z wody, wystudź na blacie, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem sernika przygotuj polewę i upraż płatki migdałów.
Wierzch:
Płatki migdałów wysyp na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzewaj przez kilka minut, dosyć często mieszając lub potrząsając. Będą gotowe, kiedy się lekko przyrumienią.
Czekoladę połam na kawałki, przełóż do miski i roztop w kąpieli wodnej (miskę postaw na garnku z gotującą się się wodą; wody powinno być nie za dużo; tak aby miska nie dotykała jej powierzchni; czekolada ma się roztopić tylko dzięki parze). Do roztopionej czekolady dodaj masło oraz mleko i wymieszaj, aby były jednolitą konsystencją.
Na serniku rozsmaruj polewę, a następnie posyp uprażonymi płatkami migdałów.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej