Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

dowiedz się więcej
Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

dowiedz się więcej
Pączki z konfiturą

Pączki z konfiturą

dowiedz się więcej
Ciasto jogurtowe z wiśniami

Ciasto jogurtowe z wiśniami

dowiedz się więcej

Sernik królewski

Składniki:

Ciasto:

  • 152 zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 152 g cukru pudru
  • 30 g śmietany 12%
  • 20 g naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 152 g miękkiego masła
  • 1000 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

Masło pokroić na kawałki i szybko zagnieść z mąką, cukrem pudrem, śmietaną, kakao, proszkiem do pieczenia i jajkiem na jednolitą masę. Można do tego użyć malaksera. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny.

Przygotowanie masy serowej:

Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misce i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Dodać twaróg i budyń, zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać ubite białka i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Przygotować formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce. Połowę wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Posypać drugą połową startego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około godzinę - ciasto przy brzegach powinno być ścięte, na środku może być galaretowate, ponieważ stężeje po wystudzeniu. Po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce.

czas: 8 godzin (w tym: około 2 godziny mrożenia + 1 godzina pieczenia + około 2 godziny studzenia + około 2 godziny chłodzenia)


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów