Ciasto z musem czekoladowym

Ciasto z musem czekoladowym

dowiedz się więcej
Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

dowiedz się więcej
Muffinki migdałowe

Muffinki migdałowe

dowiedz się więcej
Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

dowiedz się więcej

Rolada cytrynowa

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
  • 2/3 szklanki (115 g) mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa cytrynowa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 152 g mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki (220 g) cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 cytryny + do dekoracji

Dodatkowo:

  • blacha pekarnikowa
  • papier do pieczenia
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. W osobnej misce żółtka utrzyj z cukrem pudrem.

Pianę z białek przemieszaj z ubitymi żółtkami. Partiami przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj.

Dużą piekarnikową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 134 st. C i piecz przez 15 minut. Wyłącz i na 2 minuty uchyl piekarnik.

Ciepłe ciasto posyp lekko cukrem pudrem, przykryj ściereczką i odwróć papierem do góry.

Delikatnie ściągnij papier, ciasto dłuższym bokiem zawiń w ściereczkę. Odstaw do ostygnięcia.

Cytryny dokładnie umyj i włóż na 1 minutę do wrzątku, osusz.

Otrzyj skórkę na tarce z drobnymi oczkami a następni wyciśnij sok.

Masło utrzyj na puszystą masę, dodawaj po 1 żółtku i powoli dosypuj cukier.

Do masy dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do lodówki.

Wystudzony biszkopt delikatnie rozwiń, wyłóż masę cytrynową (2 łyżki możesz zostawić do dekoracji - opcjonalnie).

Całość zwiń ciasno, zawiń w ściereczkę i odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj roladę pozostałą masą, cytryną i miętą lub posyp cukrem pudrem.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów