Deser malinowy z serkiem mascarpone

Deser malinowy z serkiem mascarpone

dowiedz się więcej
Karpatka

Karpatka

dowiedz się więcej
Babka piaskowa z rodzynkami

Babka piaskowa z rodzynkami

dowiedz się więcej
Tarta porzeczkowa z bezą

Tarta porzeczkowa z bezą

dowiedz się więcej

Babeczki czekoladowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 małe jajka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przesiać mąkę, dodać do niej pozostałe suche składniki ciasta: cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce zmiksować mleko, jajka i oliwę. Połączyć mokre i suche składniki. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.

Na koniec dodać do masy drobno pokrojoną czekoladę, która rozpłynie się po upieczeniu babeczek i nada im wyrazisty smak.

Gotową masę wylać do przygotowanych papilotek, które należy umieścić w metalowej formie do muffinek i piec przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Babeczki można udekorować sezonowymi owocami: malinami lub porzeczkami.

Porady:

Czekoladowe babeczki można dodatkowo udekorować niewielką ilością cukru pudru.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów