Pierniczki świąteczne
Składniki:
Pierniczki:
- 40 g masła
- 200 g miodu
- 350 g mąki pszennej + do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny (6 g)
Lukier:
- 200 g cukru pudru Sweet Family
- 30 g soku z cytryny (5 łyżek)
Dodatkowo: cukrowe perełki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy i mieszamy z miodem. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, przyprawę do piernika, sodę, sok z cytryny i masło wymieszane z miodem. Mieszamy, po czym zagniatamy, do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami do ciastek wycinamy pierniczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem (i ozdabiamy perełkami). Przygotowanie lukru polega na wymieszaniu cukru pudru z sokiem z cytryny. Pierniczki po upieczeniu są dosyć twarde, miękną po kilku dniach. Można przyspieszyć ten proces poprzez umieszczenie ich w pojemniku z kawałkami obranych jabłek, będą chłonąć od nich wilgoć. Jabłka należy wymieniać co kilka dni.
Drukuj