Brownie z orzechami

Brownie z orzechami

dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka migdałowe

dowiedz się więcej
Mrożone ciasto nadziewane lodami

Mrożone ciasto nadziewane lodami

dowiedz się więcej
Babeczki śmietankowe

Babeczki śmietankowe

dowiedz się więcej

Miodownik z kremem i posypką orzechową

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki (niepełne 3 szklanki)
  • 200 g masła
  • 250 g cukru (1 szklanka)
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 100 g deserowej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Ciasto: Przesiać mąkę, dodać schłodzone masło, cukier i proszek do pieczenia. Posiekać składniki nożem, dodać jajka, żółtko i miód. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 równe części i schładzać w lodówce przez około godzinę.

Następnie rozwałkować każdą z porcji i po kolei piec placki w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Masa: Zagotować mleko, dosypując 2 łyżki cukru, dzięki czemu mleko się nie przypali. Stopniowo dodawać kaszę mannę (cały czas mieszając) i gotować przez kolejne 8 - 10 minut. Odstawić krem do wystudzenia.

W międzyczasie utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i ekstrakt waniliowy. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wystudzony placek włożyć ponownie do formy, przełożyć masą. Czynność powtórzyć trzykrotnie przykrywając całość ostatnim plackiem.

Po przygotowaniu ciasta przykryć je folią, włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny i schłodzić

Polewa: Do mleka dodać masło, pokruszoną czekoladę i lekko podgrzać do momentu połączenia się składników.

Schłodzone ciasto wykończyć polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami i ponownie schłodzić w lodówce.

Przepis poleca

Sweet Family

Porady:

Jedną z warstw kremu można zastąpić dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi, które delikatnie przełamią słodycz masy.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów