Ciasto jogurtowe z wiśniami

Ciasto jogurtowe z wiśniami

dowiedz się więcej
Tosty francuskie

Tosty francuskie

dowiedz się więcej
Muffinki migdałowe

Muffinki migdałowe

dowiedz się więcej
Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

dowiedz się więcej

Babka marmurkowa

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
  • 180 ml oleju (3/4 szklanki)
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Przesiać mąkę. Osobno utrzeć jajka na puszystą masę stopniowo dodając cukier oraz ekstrakt z wanilii. Do powstałej masy wlać olej, a następnie porcjami dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas delikatnie miksując zawartość miski.

Następnie wysmarować formę masłem i obsypać ją bułką tartą. Wlać 2/3 masy do formy. Do pozostałej części dodać kakao i miksować do momentu połączenia się składników. Wlać czekoladową masę do formy i delikatnie wymieszać ją widelcem, aby powstały delikatne i płynne wzory.

Ciasto piec około 40 minut w temperaturze180°C.

Po przestudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family

Porada:

Aby się upewnić, że ciasto jest upieczone wystarczy wykonać test suchego patyczka.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów