
Keks rumowy
dowiedz się więcej
Chrupiące gofry
dowiedz się więcej
Ciasto jogurtowe z wiśniami
dowiedz się więcej
Ciasto czekoladowe
dowiedz się więcej
Mazurek z kremem cytrynowym
Składniki:
Kruchy spód:
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Krem cytrynowy (lemon curd):
- 2 żółtka
- 75 g cukru pudru
- 50 g masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Dodatkowo:
- garść płatków migdałów
- 2 kostki czekolady lub czekoladowy pisak
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kruchego spodu:
Masło pokroić na kawałki i szybko zagnieść z mąką, cukrem pudrem, jajkiem i wodą na jednolitą masę. Można do tego użyć malaksera. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotować krem cytrynowy. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej na grubość 5 mm, uformować kształt jajka. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Przełożyć na blachę do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić.
Przygotowanie kremu cytrynowego (lemon curd):
Żółtka, cukier puder, masło, skórkę i sok cytrynowy umieścić na patelni lub w garnku z grubszym dnem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Ciepłą masę zmiksować blenderem na gładki krem lub przetrzeć przez sito. Krem po wystygnięciu dodatkowo zgęstnieje. Przed użyciem można go lekko podgrzać, aby był bardziej płynny.
Dekorowanie:
Ostudzony kruchy spód posmarować cytrynowym kremem (w razie potrzeby można go lekko podgrzać, aby był bardziej płynny). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią i płatkami migdałów mazurka, np. tworząc bazie.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej