Deser malinowy z serkiem mascarpone

Deser malinowy z serkiem mascarpone

dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

dowiedz się więcej
Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

dowiedz się więcej
Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i borówkami

Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i borówkami

dowiedz się więcej

Mazurek z kremem cytrynowym

Składniki:

Kruchy spód:

  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Krem cytrynowy (lemon curd):

  • 2 żółtka
  • 75 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • garść płatków migdałów
  • 2 kostki czekolady lub czekoladowy pisak

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kruchego spodu:

Masło pokroić na kawałki i szybko zagnieść z mąką, cukrem pudrem, jajkiem i wodą na jednolitą masę. Można do tego użyć malaksera. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotować krem cytrynowy. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej na grubość 5 mm, uformować kształt jajka. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Przełożyć na blachę do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić.  

Przygotowanie kremu cytrynowego (lemon curd):

Żółtka, cukier puder, masło, skórkę i sok cytrynowy umieścić na patelni lub w garnku z grubszym dnem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Ciepłą masę zmiksować blenderem na gładki krem lub przetrzeć przez sito. Krem po wystygnięciu dodatkowo zgęstnieje. Przed użyciem można go lekko podgrzać, aby był bardziej płynny.

Dekorowanie:

Ostudzony kruchy spód posmarować cytrynowym kremem (w razie potrzeby można go lekko podgrzać, aby był bardziej płynny). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią i płatkami migdałów mazurka, np. tworząc bazie.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów