Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

dowiedz się więcej
Strudel jabłkami i rodzynkami

Strudel jabłkami i rodzynkami

dowiedz się więcej
Muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe

dowiedz się więcej
Makowiec

Makowiec

dowiedz się więcej

Muffinki migdałowe

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 80 ml oleju (1/3 szklanki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 g śmietany 18% (1 opakowanie)
  • 120 g jogurtu naturalnego (2/3 opakowania)
  • 2 jajka
  • szczypta solii

Krem:

  • 100 g płatków migdałów
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oraz zmielone płatki migdałów. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka, olej, śmietanę oraz jogurt. Mieszać tylko do połączenia się składników, aby zachować puszystość masy. Na koniec wymieszać z suchymi składnikami. Przełożyć ciasto do papilotek, posypać płatkami migdałów i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Wyłożyć krem na ostudzoną tartę, udekorować owocami i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Przepis poleca

Sweet Family

Porada:

Wystudzone muffinki można udekorować cukrem pudrem.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów