Babka Marmurkowa

Babka Marmurkowa

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Szarlotka migdałowo-bakaliowa

Szarlotka migdałowo-bakaliowa

dowiedz się więcej
Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

dowiedz się więcej

Tarta porzeczkowa z bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 152 g zimnego masła
  • 80 g (1/2 szklanki) cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Nadzienie porzeczkowe:

  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 60 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka jaj kurzych
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kruchego ciasta na spód: Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do ciasta dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz jogurt. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40-60 minut.

Formę na tartę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia (średnica 24 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

Nadzienie porzeczkowe: Porzeczki wraz z cukrem wsypać do rondelka. Dodać sok z cytryny i gotować przez około 3-4 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i szybko ją wymieszać z owocami. Gotować, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Garnek z owocami owiną folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.

Beza: Białka ubić mikserem w stalowej lub szklanej misce. Do ubijanego białka stopniowo dosypywać cukier. Na samym końcu należy dodać mąkę ziemniaczaną. Dobrze ubita piana powinna być wilgotna i plastyczna.

Na tarcie rozprowadzić warstwę masy porzeczkowej, a na niej pianę ubitą z białek. Piec w temp. 190°C przez 10 min. Po zmniejszeniu temperatury do 142°C piec jeszcze 20 - 30 min, aż beza stanie się z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i ostudzić przed podaniem. Bezę można miejscami zarumienić przy pomocy palnika do kremu brulee.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów