
Rolada śmietankowa z truskawkami
dowiedz się więcej
Muffinki jogurtowe z czerwonymi porzeczkami
dowiedz się więcej
Hiszpańskie Churros – podłużne pączusie
dowiedz się więcej
Torcik biszkoptowy z kremem i owocami
dowiedz się więcej
Jabłkowo-ziołowa babka
Składniki:
- 200 g masła
- 2 łyżki bułki tartej (do obsypania formy)
- 200 g cukru Sweet Family
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 4-5 łyżek świeżych ziół np. mięty i szałwii
- 2 małe jabłka lub 1 duże szczypta soli gorzka czekolada - 100 g (opcjonalnie jako polewa)
Sposób przygotowania:
Piekarnik podgrzewamy do 134 stopni Celsjusza. Formę na babkę (ok. 1,5 l pojemności) natłuszczamy kawałeczkiem masła i obsypujemy bułką tartą.
Masło z cukrem i szczyptą soli miksujemy na gładką masę. Po kolei dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy nad miską, dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta.
Zioła drobno siekamy, jabłka obieramy i kroimy na małe kwadraciki. Zioła i jabłka mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 60 min. do złotawego koloru.
Po upieczeniu należy babkę pozostawić w formie przez 15 min., a następnie wyjąć ją z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Babkę dowolnie dekorujemy, np. rozpuszczoną gorzką czekoladą oraz połówkami jabłek upieczonymi wcześniej w piekarniku. Opcjonalnie, dodajemy także świeże zioła.
Przepis wyróżniony w konkursie świątecznym Sweet Family.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej