
Muffinki cytrynowe
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Makowiec biszkoptowy na bogato
dowiedz się więcej
Ciasto marchewkowo-cynamonowe
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru kryształ Sweet Family
- 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka całe
- 2 szklanki marchwi utartej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki przyprawy do pierników
Polewa:
- 400 g cukru pudru Sweet Family
- sok z 1 dużej cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem kryształ, dodajemy oliwę i na koniec pozostałe składniki ciasta. Całość mieszamy. Opcjonalnie można dodać bakalie np. orzechy lub rodzynki.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. Pieczemy w formie do keksów (użyłem 2 form o długości 20 i 30 cm) ok. 50 min. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe nakłuwając je patyczkiem lub wykałaczką (muszą być suche).
Po całkowitym wystudzeniu ciasta polewamy je gęstym lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać do lukru niewielką ilość wody. Całość dekorujemy ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest to kandyzowana skórka pomarańczy.
Przepis wyróżniony w konkursie świątecznym Sweet Family.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej