Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
Na blaszkę 25 x 28 cm
- 350 g mąki pszennej
- 120 g białego cukru Sweet Family
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jaja
- ½ szklanki oleju
- 300 g jogurtu greckiego
- 300 g truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 10 łyżek mąki
- 5 łyżek białego cukru Sweet Family
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w większej misce mąkę z cukrem, proszkiem oraz sodą.
W osobnej połącz ze sobą jogurt, jajka oraz olej.
Wlej mokre produkty do suchych i wymieszaj trzepaczką lub krótko mikserem - tylko do połączenia się składników.
Włącz piekarnik na grzanie góra-dół i temperaturę 180 stopni.
W tym czasie przygotuj owoce i kruszonkę:
Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki.
Rabarbar umyj, pokrój na 3-5 cm kawałki.
Składniki na kruszonkę rozetrzyj w palcach aż powstaną charakterystyczne grudki.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż i wyrównaj ciasto. Na wierzchu lekko dociskając ułóż truskawki i rabarbar. Na koniec równomierni rozłóż kruszonkę.
Piecz 50 minut, można podawać na ciepło. Przed podaniem możesz dodatkowo oprószyć ciasto cukrem pudrem Sweet family.
Drukuj