Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

dowiedz się więcej
Sernik

Sernik

dowiedz się więcej
Rogaliki migdałowe

Rogaliki migdałowe

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami

dowiedz się więcej

Ciasteczka maślane z dżemem

Składniki:

Składniki na 25-30 ciasteczek

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • ⅔ szklanki (80 g) cukru pudru Sweet Family
  • 2 szklanki (330 g) mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 200 g dowolnego dżemu

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło z cukrem utrzyj na puszysta masę.

Dodaj żółtka i sok z cytryny. Wymieszaj z przesianą mąką i solą.

Z ciasta formuj kulki o średnicy 2,5-3 cm. Delikatnie spłaszcz, zrób palcem wgłębienie i ułóż na blasze wyłożonej papierem.

Tak przygotowane ciasteczka piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Lekko złote wyjmij z piekarnika, jeżeli wgłębienie zrobiło się płaskie popraw je.

Na każdym ciasteczku ułóż ½ łyżeczki dżemu.

Włóż do piekarnika i piecz kolejne 8 minut.

Ciasteczka przed wystudzeniem są bardzo łamliwe, dlatego przed ściągnięciem ich z blachy poczekaj, aż wystygną.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów