
Tarta z brzoskwiniami
dowiedz się więcej
Makowiec biszkoptowy na bogato
dowiedz się więcej
Lekki torcik śmietankowy z mango
dowiedz się więcej
Muffiny z truskawkami
dowiedz się więcej
Ciasteczka maślane z dżemem
Składniki:
Składniki na 25-30 ciasteczek
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- ⅔ szklanki (80 g) cukru pudru Sweet Family
- 2 szklanki (330 g) mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 200 g dowolnego dżemu
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło z cukrem utrzyj na puszysta masę.
Dodaj żółtka i sok z cytryny. Wymieszaj z przesianą mąką i solą.
Z ciasta formuj kulki o średnicy 2,5-3 cm. Delikatnie spłaszcz, zrób palcem wgłębienie i ułóż na blasze wyłożonej papierem.
Tak przygotowane ciasteczka piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Lekko złote wyjmij z piekarnika, jeżeli wgłębienie zrobiło się płaskie popraw je.
Na każdym ciasteczku ułóż ½ łyżeczki dżemu.
Włóż do piekarnika i piecz kolejne 8 minut.
Ciasteczka przed wystudzeniem są bardzo łamliwe, dlatego przed ściągnięciem ich z blachy poczekaj, aż wystygną.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej