Chałka z kruszonką
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki (340 g) mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- ½ szklanki (125 ml) ciepłego mleka
- 3 łyżki (50 g) białego cukru Sweet Family
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 20 masła
- 30 g białego cukru Sweet Family
- 50 g mąki
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Kruszonka:
Masło, cukier i mąkę połącz ze sobą rozcierając palcami, aż powstaną grudki.
Ciasto:
Aby przygotować rozczyn - drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj połowę ciepłego mleka i wymieszaj dokładnie z łyżką mąki. Przykryj odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem i solą. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko rozbełtane z jajkiem. Zacznij zagniatać, gdy składniki wstępnie się połączą dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto tak długo aż stanie się elastyczne i błyszczące (może być lekko klejące, nie dodawaj mąki bo zrobi się twarde). Ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części z każdej utocz wałek ok. 40 cm długości. Zapleć warkocz, końcówki schowaj pod spód. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na 20 minut. Chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem na wierzchu ułóż kruszonkę. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Drukuj