Pączki z konfiturą

Pączki z konfiturą

dowiedz się więcej
Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

dowiedz się więcej
Palmiery czekoladowe

Palmiery czekoladowe

dowiedz się więcej
Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

dowiedz się więcej

Chałka z kruszonką

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki (340 g) mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki (125 ml) ciepłego mleka
  • 3 łyżki (50 g) białego cukru Sweet Family
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 20 masła
  • 30 g białego cukru Sweet Family
  • 50 g mąki

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kruszonka:
Masło, cukier i mąkę połącz ze sobą rozcierając palcami, aż powstaną grudki.

Ciasto:
Aby przygotować rozczyn - drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj połowę ciepłego mleka i wymieszaj dokładnie z łyżką mąki. Przykryj odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem i solą. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko rozbełtane z jajkiem. Zacznij zagniatać, gdy składniki wstępnie się połączą dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto tak długo aż stanie się elastyczne i błyszczące (może być lekko klejące, nie dodawaj mąki bo zrobi się twarde). Ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części z każdej utocz wałek ok. 40 cm długości. Zapleć warkocz, końcówki schowaj pod spód. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na 20 minut. Chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem na wierzchu ułóż kruszonkę. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów