![Rogaliki migdałowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Rogaliki-migdalowe-m.jpg)
Rogaliki migdałowe
dowiedz się więcej![Racuchy z karmelizowanymi jabłkami na białym serku](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/racuchy-z-jablkami-m.jpg)
Racuchy z karmelizowanymi jabłkami na białym serku
dowiedz się więcej![Ciasto Zebra](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/ciasto-zebra-m2.jpg)
Ciasto Zebra
dowiedz się więcej![Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/rustykalna-tarta-z-truskawkami-m.jpg)
Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami
dowiedz się więcej![](/img/recipes_new/chalka-z-kruszonka-m.jpg)
Chałka z kruszonką
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki (340 g) mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- ½ szklanki (125 ml) ciepłego mleka
- 3 łyżki (50 g) białego cukru Sweet Family
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 20 masła
- 30 g białego cukru Sweet Family
- 50 g mąki
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Kruszonka:
Masło, cukier i mąkę połącz ze sobą rozcierając palcami, aż powstaną grudki.
Ciasto:
Aby przygotować rozczyn - drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj połowę ciepłego mleka i wymieszaj dokładnie z łyżką mąki. Przykryj odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem i solą. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko rozbełtane z jajkiem. Zacznij zagniatać, gdy składniki wstępnie się połączą dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto tak długo aż stanie się elastyczne i błyszczące (może być lekko klejące, nie dodawaj mąki bo zrobi się twarde). Ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części z każdej utocz wałek ok. 40 cm długości. Zapleć warkocz, końcówki schowaj pod spód. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na 20 minut. Chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem na wierzchu ułóż kruszonkę. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis
![Ucierane ciasto z połówkami jabłek](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ucierane-ciasto-z-polowkami-jablek-m.jpg)
Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej![Ucierane ciasto kokosowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ucierane-ciasto-kokosowe-m.jpg)
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej![Ciasto cytrynowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ciasto-cytrynowe-m.jpg)
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej![Muffiny z borówkami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Muffiny-z-borowkami-m.jpg)
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej![Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Tartaletki-z-kremem-czekoladowym-i-jezynami-m.jpg)
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej![Kremówki na cieście francuskim](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Kremowki-na-ciescie-francuskim-m.jpg)
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej![Babeczki wielkanocne do koszyczka](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Babeczki-wielkanocne-do-koszyczka-m.jpg)
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej![Drożdżowa szafranowa babka](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Drozdzowa-szafranowa-babka-m.jpg)
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej![Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Tarta-czekoladowa-z-kremem-cytrynowym-m.jpg)
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej