Babka Marmurkowa
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 250 g cukru trzcinowego lub kryształu
- 225 g mąki tortowej (1 i ? szklanki)
- 6 jajek
- 7 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać cukier oraz miękkie masło. Całość utrzeć za pomocą miksera. Dodać przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka, a następnie za pomocą szpatułki połączyć pianę z wcześniej przygotowaną masą.
Nasmarować formę do pieczenia masłem i oprószyć bułką tartą.
Całą masę podzielić na dwie części. Do jednej z misek dodać 2 przesiane łyżki kakao. Masę wlewa do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta.
Babkę piec w temp. 180 °C przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Przepis poleca
Sweet Family
Porada:
Wystudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem.
Drukuj