Tarta z karmelizowanymi truskawkami

Tarta z karmelizowanymi truskawkami

dowiedz się więcej
Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

dowiedz się więcej
Keks rumowy

Keks rumowy

dowiedz się więcej
Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

dowiedz się więcej

Babka Marmurkowa

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego lub kryształu
  • 225 g mąki tortowej (1 i ? szklanki)
  • 6 jajek
  • 7 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać cukier oraz miękkie masło. Całość utrzeć za pomocą miksera. Dodać przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać.

W osobnym naczyniu ubić białka, a następnie za pomocą szpatułki połączyć pianę z wcześniej przygotowaną masą.

Nasmarować formę do pieczenia masłem i oprószyć bułką tartą.

Całą masę podzielić na dwie części. Do jednej z misek dodać 2 przesiane łyżki kakao. Masę wlewa do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta.

Babkę piec w temp. 180 °C przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Przepis poleca

Sweet Family

Porada:

Wystudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów