Babka czekoladowa
Składniki:
- 70 g masła (+ do wysmarowania foremki)
- 250 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 152 g cukru pudru Sweet Family
- 200 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Aby babka się udała wystarczy dopilnować, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Roztop masło i przestudź. Jogurt zmiksuj z jajkami. Dodaj cukier Sweet Family, wystudzone masło i ponownie zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj widelcem, tylko do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem (używając silikonowej pomiń ten krok), przelej ciasto i wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 min. (do suchego patyczka).
Drukuj