Keks rumowy

Keks rumowy

dowiedz się więcej
Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

dowiedz się więcej
Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

dowiedz się więcej

Sernik na kakaowym spodzie

Składniki na dużą blachę o wymiarach 24 x 36 cm:

Kruche ciasto kakaowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 152 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg odciśniętego tłustego białego sera
  • 220 g cukru drobnego (1 szklanka)
  • 5 białek z jaj kurzych
  • 3 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń wanilinowy

Lukier cytrynowy:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Miękkie masło utrzeć w misce wraz z cukrem pudrem. Do kremu maślanego dodać żółtka. Do ucierania składników wystarczy zwykła łyżka stołowa. Do kremu maślanego dodać przesianą mąkę i szczyptę soli oraz przesiane kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiać ręcznie, a następnie podzielić na 2 części w proporcji 2/3 (spód) do 1/3 (wierzch), uformować kule i zawinąć w folię spożywczą, a następnie odstawić do lodówki na około 45 minut.

W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Do kogla-mogla dodawać porcjami ser (wcześniej trzykrotnie zmielony) oraz proszek budyniowy, cały czas ucierając masę serową. Na koniec do gładkiej i puszystej masy porcjami wlać rozpuszczone masło. Mieszać aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty przez masę serową.

Jedną z porcji schłodzonego ciasta rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć na nim płat ciasta, pokrywając nim dno formy do pieczenia.

W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Sztywną pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać zawartość miski, aby nadać masie lekkości.

Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Masę serową przelać do formy wyłożonej kakaowym ciastem. Drugą porcję ciasta punktowo pokruszyć palcami na wierzchnią część masy serowej. Sernik piec około 55-60 minut na półce obniżonej o jeden poziom od środka piekarnika.

Upieczone ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku, studząc go stopniowo, uchylając na początku drzwiczki, a po około 30 minutach wyciągnąć go z piekarnika. 

Przygotować lukier ucierając cukier puder z dodatkiem soku z cytryny i na koniec udekorować nim wystudzone ciasto.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów