Strudel jabłkami i rodzynkami

Strudel jabłkami i rodzynkami

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami

dowiedz się więcej
Tarta porzeczkowa z bezą

Tarta porzeczkowa z bezą

dowiedz się więcej
Bułeczki adwentowe

Bułeczki adwentowe

dowiedz się więcej

Kruche ciasteczka migdałowe

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier drobny do obtoczenia ciasteczek
  • 1 białko do smarowania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać, aż powstanie jednolita masa, a następnie podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Następnie wykrawać ostrą krawędzią literatki lub kieliszka okrągłe ciasteczka o średnicy około 3-4 cm. Górną część ciasteczka docisnąć dnem mniejszego kieliszka, dzięki czemu powstanie charakterystyczny rant.

Brzegi ciasteczek posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Ciasteczka piec w temperaturze 180°C przez około 12-14 minut, aż się zarumienią.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów