
Ciasto jogurtowe z wiśniami
dowiedz się więcej
Lekki torcik śmietankowy z mango
dowiedz się więcej
Muffinki cytrynowe
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką
dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka migdałowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 75 g miękkiego masła
- 50 g twarogu półtłustego
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier drobny do obtoczenia ciasteczek
- 1 białko do smarowania ciasteczek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać, aż powstanie jednolita masa, a następnie podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Następnie wykrawać ostrą krawędzią literatki lub kieliszka okrągłe ciasteczka o średnicy około 3-4 cm. Górną część ciasteczka docisnąć dnem mniejszego kieliszka, dzięki czemu powstanie charakterystyczny rant.
Brzegi ciasteczek posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Ciasteczka piec w temperaturze 180°C przez około 12-14 minut, aż się zarumienią.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej