Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

dowiedz się więcej
Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

dowiedz się więcej
Faworki

Faworki

dowiedz się więcej
Crème brûlée – Krem brulee

Crème brûlée – Krem brulee

dowiedz się więcej

Keks rumowy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 152 g cukru drobnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rumu
  • 320 gram bakali: obrane ze skórki migdały, rodzynki, morele, suszona żurawina, kandyzowana skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Bakalie pokroić, a następnie wymieszać z 2 łyżkami mąki.

Masło ucierać z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po 1 żółtku, zachowując niewielkie odstępy czasu pomiędzy kolejnymi żółtkami. Do kremu maślanego dodać proszek do pieczenia oraz połowę objętości przesianej mąki i śmietany, a następnie wymieszać składniki na bardzo niskich obrotach miksera. Na koniec dodać pozostałą część mąki, śmietany oraz 3 łyżki rumu.

Całość połączyć, do uzyskania jednolitej masy.

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać ją do masy, delikatnie mieszając. W ostatnim etapie do ciasta dodać bakalie i całość wymieszać za pomocą szpatułki.

Masę wyłożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wzdłuż ciasta przejechać patyczkiem do szaszłyków, wyznaczając w ten sposób linię załamania/pęknięcia ciasta. Keks piec w temp. 180 °C przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie, aby nieco ostygło. Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów