Ciasto z musem czekoladowym
Składniki:
Spód:
- 152 g masła
- 40 g cukru trzcinowego
- 40 g cukru drobnego
- 152 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
- 2 łyżki rumu do nasączenia spodu ciasta
Mus czekoladowy:
- 400 ml mleka 3,2%
- 6 żółtek
- 70 g (1/3 szklanki) cukru drobnego
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 700 ml śmietanki 30%
- 2 listki żelatyny
Sposób przygotowania:
Przygotowanie spodu:
W misce w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę oraz masło. Płynną czekoladę pozostawić do wystudzenia.
Oddzielić żółtka od białek. W większej misce utrzeć żółtka z cukrem trzcinowym. Do egzotycznego kogla-mogla dodać sproszkowane kakao oraz wcześniej rozpuszczoną czekoladę.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier drobny. Ubitą pianę połączyć z kremem czekoladowym mieszając składniki na bardzo wolnych obrotach robota kuchennego, aby masa pozostała puszysta i nie opadła. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy (średnica 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Przygotowanie kremu angielskiego:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odstawić do schłodzenia.
W małym garnku zagotować mleko (doprowadzić do wrzenia) i odstawić. W szklanej lub metalowej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Miskę z koglem-moglem umieścić na rancie garnka z gotującą się wodą. Krem ubijać na parze za pomocą trzepaczki, stopniowo dodając zagotowane mleko. Masę intensywnie ubijać do momentu zgęstnienia kremu i odstawić do wystudzenia. Krem połączyć z płynną czekoladą.
Przygotowanie musu:
Rozpuścić w zimnej wodzie żelatynę, a następnie odcisnąć z niej nadmiar wodny. Ubić na sztywno śmietankę. Do ubitej śmietany dodać żelatynę i krem czekoladowy. Wymieszać do połączenia się składników.
Przygotować tortownicę owijając od zewnątrz folią aluminiową. Ciasto nasączyć rumem. Na wierzch ciasta wyłożyć mus czekoladowy. Ciasto odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj