Strudel jabłkowy w cieście filo

Strudel jabłkowy w cieście filo

dowiedz się więcej
Kruche babeczki z powidłami śliwkowymi

Kruche babeczki z powidłami śliwkowymi

dowiedz się więcej
Rogaliki migdałowe

Rogaliki migdałowe

dowiedz się więcej
Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

dowiedz się więcej

Ciasto z musem czekoladowym

Składniki:

Spód:

  • 152 g masła
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 40 g cukru drobnego
  • 152 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 2 łyżki rumu do nasączenia spodu ciasta

Mus czekoladowy:

  • 400 ml mleka 3,2%
  • 6 żółtek
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru drobnego
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 700 ml śmietanki 30%
  • 2 listki żelatyny

Sposób przygotowania:

Przygotowanie spodu:

W misce w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę oraz masło. Płynną czekoladę pozostawić do wystudzenia. 

Oddzielić żółtka od białek. W większej misce utrzeć żółtka z cukrem trzcinowym. Do egzotycznego kogla-mogla dodać sproszkowane kakao oraz wcześniej rozpuszczoną czekoladę.

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier drobny. Ubitą pianę połączyć z kremem czekoladowym mieszając składniki na bardzo wolnych obrotach robota kuchennego, aby masa pozostała puszysta i nie opadła. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy (średnica 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Przygotowanie kremu angielskiego:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odstawić do schłodzenia.

W małym garnku zagotować mleko (doprowadzić do wrzenia) i odstawić. W szklanej lub metalowej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Miskę z koglem-moglem umieścić na rancie garnka z gotującą się wodą. Krem ubijać na parze za pomocą trzepaczki, stopniowo dodając zagotowane mleko. Masę intensywnie ubijać do momentu zgęstnienia kremu i odstawić do wystudzenia. Krem połączyć z płynną czekoladą.

Przygotowanie musu:

Rozpuścić w zimnej wodzie żelatynę, a następnie odcisnąć z niej nadmiar wodny. Ubić na sztywno śmietankę. Do ubitej śmietany dodać żelatynę i krem czekoladowy. Wymieszać do połączenia się składników.

Przygotować tortownicę owijając od zewnątrz folią aluminiową. Ciasto nasączyć rumem. Na wierzch ciasta wyłożyć mus czekoladowy. Ciasto odstawić do lodówki na około 8 godzin.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów