Tarta z karmelizowanymi gruszkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 152 g masła
- 1 duże jajko
- 30 g cukru (2 łyżki)
Nadzienie:
- 4 twarde gruszki (np. konferencje)
- 1 łyżka masła
- 60 g brązowego cukru (4 łyżki)
Dekoracja:
- płatki migdałów i orzechy piniowe
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę, dodać cukier i zimne masło. Posiekać, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w grubsze plastry. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, a następnie wsypać cukier. Do sosu dodać owoce. Zezłocone i delikatnie zmiękczone gruszki zdjąć z ognia, odcedzić nadmiar karmelowego sosu i pozostawić do wystygnięcia.
Formę na tartę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto na grubość około 6 - 7 mm i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia (średnica 24 cm). Spód ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na kolejne 10 minut. Ciasto wyścielić papierem do pieczenia. Formę wypełnić grochem lub ryżem. Dzięki temu tarta zachowa idealny kształt. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, dzieląc ten czas na 10 minut z obciążeniem i 5 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Tartę wypełnić gruszkami ułożonymi w 2 warstwach na wzór okręgu. Brzegi owocowej kompozycji posmarować sosem karmelowym i na koniec posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzeszkami.
Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 25 – 30 minut. Przed podaniem wystudzić.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj