Sernik wiedeński
Składniki:
- 1 kg zmielonego tłustego twarogu
- 10 jajek
- 200 g cukru pudru
- 152 g masła
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
Składniki na kruchy spód:
- 20 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
Dekoracja:
- 300 g świeżych truskawek
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Spód ciasta:
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodać pokrojone w kostkę masło i całość posiekać. Dodać cukier, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować i wypełnić nim dno formy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15-20 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia.
Masa serowa:
Ser zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, aromatem pomarańczowym i miękkim masłem. Do masy stopniowo dodawać ser, cały czas mieszając. Do gładkiej masy serowej dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz wcześniej namoczone i odsączone rodzynki.
Do masy serowej dodać sztywną pianę ubitą z 10 białek. Całość delikatnie, ale jednocześnie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy z wcześniej upieczonym spodem i na koniec wygładzić.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy sernik jest upieczony. Po wyjęciu patyczek nie powinien być oblepiony masą serową. Upieczone ciasto studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Sernik udekorować świeżymi truskawkami i cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
W misce utrzeć masło z cukrem na prawie biały krem. Stale mieszając dodawać po jednym jajku jednocześnie dosypując małe porcje mąki. Gdy jajka i mąka będą ze sobą połączone, wmieszać w masę mielone migdały, olejek migdałowy, sok i skórkę z cytryny.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej mieszaninę.
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut Wypiek jest gotowy, gdy jego powierzchnia się usztywni, a patyczek wbity w środek jest dość czysty, ale co ważne nie powinien być suchy. Pozostawić do wystygnięcia.
Drukuj