Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką

dowiedz się więcej
Muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe

dowiedz się więcej
Pączki z konfiturą

Pączki z konfiturą

dowiedz się więcej
Jagodzianki

Jagodzianki

dowiedz się więcej

Sernik wiedeński

Składniki:

  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu
  • 10 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 152 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

Składniki na kruchy spód:

  • 20 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Dekoracja:

  • 300 g świeżych truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Spód ciasta:

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodać pokrojone w kostkę masło i całość posiekać. Dodać cukier, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.

Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować i wypełnić nim dno formy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15-20 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia.

Masa serowa:

Ser zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, aromatem pomarańczowym i miękkim masłem. Do masy stopniowo dodawać ser, cały czas mieszając. Do gładkiej masy serowej dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz wcześniej namoczone i odsączone rodzynki.

Do masy serowej dodać sztywną pianę ubitą z 10 białek. Całość delikatnie, ale jednocześnie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy z wcześniej upieczonym spodem i na koniec wygładzić.

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy sernik jest upieczony. Po wyjęciu patyczek nie powinien być oblepiony masą serową. Upieczone ciasto studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Sernik udekorować świeżymi truskawkami i cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family

Porady:

W misce utrzeć masło z cukrem na prawie biały krem. Stale mieszając dodawać po jednym jajku jednocześnie dosypując małe porcje mąki. Gdy jajka i mąka będą ze sobą połączone, wmieszać w masę mielone migdały, olejek migdałowy, sok i skórkę z cytryny.

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej mieszaninę.

Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut Wypiek jest gotowy, gdy jego powierzchnia się usztywni, a patyczek wbity w środek jest dość czysty, ale co ważne nie powinien być suchy. Pozostawić do wystygnięcia.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów