Poncz o smaku mango
Składniki:
- 2 mango
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 butelka białego wytrawnego wina
- 6 cl brandy morelowej
- 4 cl rumu
- 8 cl grenadyny
- 10 łyżeczek cukru kryształ Sweet Family
- 1 butelka wina musującego
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Obierz mango i pokrój miąższ w wygodne do spożycia kawałki, a następnie przełóż je do naczynia do ponczu wraz z rumem,
brandy morelową, sokiem z pomarańczy i cytryny, cukrem Sweet Family i schłodzonym białym winem.
Po wymieszaniu składników przykryj naczynie z prawie gotowym ponczem i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem polej poncz z mango dobrze schłodzonym winem musującym. Mieszaj krótko i ostrożnie. Na końcu dodaj grenadynę.
Podawaj w szklankach do ponczu ze słomkami koktajlowymi.
Wskazówka: Mango powinno być zawsze dojrzałe i wysokiej jakości, w przeciwnym razie smak ponczu będzie niewłaściwy.
Drukuj