Gwiazdkowa rolada ze szronem z chałwy
Składniki:
Gwiazdki:
- 2 białka
- 30 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
Rolada:
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukier
- 80 g rozpuszczonego masła
- 134 g mąki
Nadzienie:
- 200 ml śmietanki 30%
- 130 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g chałwy smaku waniliowym
Sposób przygotowania:
Przygotowanie gwiazdki:
Do miski wrzuć masło. Dodaj cukier puder i zmiksuj. Nie przerywając miksowania wlej białko i wsyp mąkę. Dokładnie połącz składniki. Do dekoratora przełóż masę. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i rysuj gwiazdki - śnieżynki. Blachę włóż do zamrażarki na 10 minut.
Przygotowanie rolada:
Do miski wbij jajka oraz dodaj żółtka. Wsyp cukier i miksuj, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając miksowania wsyp przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wlej masło i delikatnie połącz składniki. Wyjmij blachę z zamrażarki. Ciasto wylej na gwiazdki. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 12-15 minut. Przygotuj ściereczkę (mniej więcej takiej samej wielkości co biszkopt) i posyp cukrem pudrem. Wyciągnij blaszkę z gorącym biszkoptem i połóż do góry na wcześniej przygotowaną ścierkę. Delikatnie ściągnij papier, na którym bym pieczony biszkopt. Zwiń roladę.
Przygotowanie nadzienie:
Do miski wlej śmietanę. Dodaj cukier pudrem i ubij. Wymieszaj z mascarpone. Chałwę pokrusz i bardzo delikatnie połącz składniki. Rolada : Roladę rozwiń. Posmaruj całość masą i ponownie zwiń. Całość zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
Przepis wyróżniony w konkursie świątecznym Sweet Family.
Drukuj