Czekoladowe trufle
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g cukru pudru Sweet Family + do obtoczenia
- 50 g masła
- 50 g mascarpone
- 1 łyżka likieru (np. pomarańczowego, kokosowego, miętowego)
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i umieścić w misce. Roztopić w kąpieli wodnej, czyli umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą tak, aby miska nie dotykała wody. Do roztopionej czekolady dodać cukier puder, masło, mascarpone i likier, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby ponownie podgrzać w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia na 30 minut, a następnie wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Z zastygniętej masy dłońmi posypanymi cukrem pudrem formować kulki i schłodzić je w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone trufle obtaczać w cukrze pudrze. Przechowywać w lodówce.
Drukuj