
Lekki torcik śmietankowy z mango
dowiedz się więcej
Ciasto orzechowe z pomarańczami
dowiedz się więcej
Sernik z żurawiną
dowiedz się więcej
Tarta z karmelizowanymi gruszkami
dowiedz się więcej
Ciasteczka twarogowe z truskawkami
Składniki:
Frużelina truskawkowa
- 300 g truskawek
- ½ szklanki białego cukru Sweet Family
- ½ cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 152 g twarogu półtłustego
- 152 g masła
- 2 łyżka cukru pudru Sweet Family
Sposób przygotowania:
Umyte i odszypułkowane truskawki umieść w rondelku z grubym dnem.
Wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny oraz startą skórką. Gotuj na średnim ogniu 5 minut od momentu zagotowania.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami wody i dodaj do truskawek. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
Tak przygotowana frużelinę odstaw do ostygnięcia.
W między czasie przygotuj ciasto. Do przesianej mąki dodaj pokruszony twaróg, cukier puder oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć jednolite ciasto i odłóż na minimum 15 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na 3 milimetrowy placek z którego wytnij kółka. Na połowie z nich ułóż po 1 płaskiej łyżeczce truskawek Przykryj drugim kawałkiem ciasta dość mocno dociśnij brzegi. Dodatkowo wzmocnij łączenie widelcem.
Na środku ciasteczek zrób nacięcie, posmaruj rozbełtanym jajkiem a na koniec posyp cukrem.
Ciasteczka przełóż na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół+termoobieg).
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej