
Sernik na zimno
dowiedz się więcej
Sernik z wiśniami
dowiedz się więcej
Bułeczki adwentowe
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Babka marmurkowa
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 170 g cukru pudru
- 175 g + 40 g oleju
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 20 g naturalnego kakao
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
Lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka rozbić do miski, dodać cukier puder i utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę - trwa to kilka minut. Cały czas miksując powoli wlewać 175 g oleju. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wymieszać widelcem, tylko do połączenia się składników. Połowę masy przelać do drugiej miski, dodać 40 g oleju i kakao. Wymieszać widelcem, tylko do połączenia się składników. Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą (używając formy silikonowej można ten krok pominąć). Masę jasną i ciemną wykładać na zmianę do formy, następnie zrobić widelcem zygzaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez około godzinę, do suchego patyczka. Wyjąć z formy po całkowitym ostudzeniu, następnie polać lukrem. Przygotowanie lukru polega na wymieszaniu cukru pudru z sokiem z cytryny. Najlepiej zacząć od 1 łyżki i stopniowo zwiększać ilość soku, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej