Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami

Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami

dowiedz się więcej
Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

dowiedz się więcej
Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

dowiedz się więcej
Makowiec

Makowiec

dowiedz się więcej

Babka marmurkowa

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 170 g cukru pudru
  • 175 g + 40 g oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 20 g naturalnego kakao
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

Lukier:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Jajka rozbić do miski, dodać cukier puder i utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę - trwa to kilka minut. Cały czas miksując powoli wlewać 175 g oleju. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wymieszać widelcem, tylko do połączenia się składników. Połowę masy przelać do drugiej miski, dodać 40 g oleju i kakao. Wymieszać widelcem, tylko do połączenia się składników. Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą (używając formy silikonowej można ten krok pominąć). Masę jasną i ciemną wykładać na zmianę do formy, następnie zrobić widelcem zygzaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez około godzinę, do suchego patyczka. Wyjąć z formy po całkowitym ostudzeniu, następnie polać lukrem. Przygotowanie lukru polega na wymieszaniu cukru pudru z sokiem z cytryny. Najlepiej zacząć od 1 łyżki i stopniowo zwiększać ilość soku, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów