
Zawijaniec drożdżowy z jabłkami
dowiedz się więcej
Babka piaskowa
dowiedz się więcej
Sernik na zimno z galaretką
dowiedz się więcej
Muffiny bananowe
dowiedz się więcej
Szarlotka sypana
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka (170 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (180 g) kaszy manny
- ¾ szklanki (134 g) białego cukru Sweet Family
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ kostki (152 g) masła + do posmarowania formy
- 5 dużych, soczystych jabłek
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki cynamon
- 3 łyżki cukru trzcinowego Sweet Family
Dodatkowo:
- tortownica 22 cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok z cytryny.
Na podstawę tortownicy ułóż papier do pieczenia, zaciśnij brzegi. Formę posmaruj masłem.
Na dno wysyp 1/3 suchych produktów na środku ułóż kilka cienkich plasterków masła.
Wyłóż połowę jabłek i delikatnie posyp cynamonem.
Na jabłka wysyp kolejną część suchych produktów i ponownie jabłka, które posyp cynamonem.
Na górze rozsyp ostatnią część mieszanki, na którą ułóż pokrojone w cienkie plasterki masło. Całość przykryj cienką warstwą cukru trzcinowego.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 60 minut.
Szarlotkę możesz podać na zimno lub na ciepło z gałką lodów.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej