Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Tarta porzeczkowa z bezą

Tarta porzeczkowa z bezą

dowiedz się więcej
Chatka herbatnikowa z kremem budyniowym

Chatka herbatnikowa z kremem budyniowym

dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą wiśniową

Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą wiśniową

dowiedz się więcej

Brownie z orzechami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 100 g mąki
  • 6 jajek

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 25 g masła
  • 3 łyżki cukru

Masa krówkowa:

  • Puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • Orzechy do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto: Posiekaną czekoladę i masło rozpuścić w misce na parze.

W międzyczasie ubić mikserem białka z cukrem. Do ubitej piany dodać żółtka, a następnie do gładkiej i puszystej masy jajecznej dodać przestudzoną czekoladę oraz mąkę.

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Polewa czekoladowa: Rozpuścić w misce na parze masło i posiekaną czekoladę. Dodać śmietankę i cukier. Mieszać do całkowitego połączenia się składników.

Masa krówkowa: Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego umieścić w garnku i zalać wodą. Gotować przez około 2 godziny pamiętając, aby puszka cały czas pozostawała pod wodą. Gotową masę odstawić do przestygnięcia.

Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową i masą krówkową, a na koniec posypać posiekanymi orzechami.

Porady:

Aby skrócić czas przygotowania ciasta można domową masę krówkową zastąpić gotowym produktem z puszki.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów