Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

dowiedz się więcej
Szarlotka świąteczna

Szarlotka świąteczna

dowiedz się więcej
Strudel jabłkami i rodzynkami

Strudel jabłkami i rodzynkami

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 1/3 łyżeczki nitek szafranu

Krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 90 g mlecznej czekolady

Dekoracja:

  • 400 g jeżyn
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Szafran zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto przygotować ręcznie lub z wykorzystaniem robota kuchennego. Na początku utrzeć masło z cukrem, szczyptą soli, a na koniec dodać żółtka. Dodać mąkę oraz szafran i mieszać aż ciasto nabierze konsystencji pokruszonego chleba. Po dodaniu mleka składniki połączą się. Należy pamiętać, aby zbyt długo nie zagniatać ciasta, ponieważ stwardnieje po upieczeniu. Z ciasta uformować kulkę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na około 40 minut do lodówki. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm. W celu zachowania idealnego kształtu tartaletek, foremki można wypełnić grochem lub ryżem, wcześniej zabezpieczając spód papierem do pieczenia. Tak przygotowane tartaletki odstawić do lodówki na kolejne 10-15 minut. Ciasteczka piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, z czego pierwsze 15 minut z obciążeniem, a pozostały czas już bez wypełnienia. Upieczone ciastka pozostawić do wystygnięcia.

Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. 

Zmiksować serek mascarpone na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera (około minutę). Dodać do masy roztopioną czekoladę i na średnich obrotach miksera doprowadzić do połączenia się składników. Krem czekoladowy przełożyć na wystudzone spody tartaletek i schładzać w lodówce przez około 30 minut. Na wciąż miękkim kremie poukładać jeżyny. Tak przygotowany deser ponownie umieścić w lodówce.

Na kilkanaście minut przed podaniem wyjąć deser z lodówki i udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca 

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów