Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

dowiedz się więcej
Hiszpańskie Churros – podłużne pączusie

Hiszpańskie Churros – podłużne pączusie

dowiedz się więcej
Rolada śmietankowa z truskawkami

Rolada śmietankowa z truskawkami

dowiedz się więcej
Babeczki śmietankowe

Babeczki śmietankowe

dowiedz się więcej

Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 70 g cukru drobnego
  • 600 g (3 szklanki) mąki pszennej 
  • 300 ml (1 szklanka) mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 jaja kurze
  • 80 g masła
  • szczypta soli 
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania

Nadzienie:

  • 5-6 jabłek
  • 30 g cukru trzcinowego (według uznania)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru i mąki (po jednej łyżce). Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić po przykryciem na około 15 minut. 

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać zaczyn oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia. 

W międzyczasie przygotować nadzienie owocowe. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jabłka przesmażyć na patelni dodając niewielką ilość wody. Do tak przygotowanych jabłek dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 44 na 50 cm i podzielić na 8 prostokątów o wymiarach około 11 na 25 cm (dłuższy bok przeciąć na pół, a krótszy podzielić na 4 części).

Ciasto (każdy kawałek) nasmarować przesmażonymi jabłkami pozostawiając po 1 cm z każdej strony bez owocowego nadzienia. Ciasto zawijać do środka na kształt stożka. Z każdego prostokąta powstaną 2 połączone ze sobą stożki.

Zwinięte stożki ułożyć w foremce węższą częścią do środka zachowując niewielkie odstępy. Bułeczki podczas pieczenia połączą się.

Bułeczki pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Przed wstawieniem do pieczenia bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec je w temperaturze 180°C przez około 30 minut. 

Przed podaniem bułeczki można udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca 

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów