Tarta z karmelizowanymi truskawkami

Tarta z karmelizowanymi truskawkami

dowiedz się więcej
Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

dowiedz się więcej
Crème brûlée – Krem brulee

Crème brûlée – Krem brulee

dowiedz się więcej
Tarta z bitą śmietaną i truskawkami

Tarta z bitą śmietaną i truskawkami

dowiedz się więcej

Sernik z żurawiną

Składniki:

Ciasto:

  • 7 jajek
  • 1 kg zmielonego sera
  • 400 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duży cukier waniliowy

Dekoracja:

  • 200 g świeżych owoców żurawiny
  • kilka listków mięty
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powstałą masę dodać do zmielonego sera. Następnie dodać szczyptę soli i budyń, cały czas miksując składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć z serem i owocami żurawiny. Całość przelać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy o średnicy ok. 26 cm.

Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut. Po upieczeniu stopniowo wystudzać pozostawiając ciasto w wyłączonym i uchylonym piekarniku.

Wierzch ciasta udekorować świeżymi owocami żurawiny, listkami mięty i cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów