Muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe

dowiedz się więcej
Tosty francuskie

Tosty francuskie

dowiedz się więcej
Włoskie Panforte

Włoskie Panforte

dowiedz się więcej
Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

dowiedz się więcej

Sernik migdałowy

Składniki:

Na spód:

  • 152 g herbatników
  • 80 g masła

Na masę:

  • 1 kg mielonego sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 200 g białego cukru Sweet Family
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Na wierzch:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła
  • 50 g płatków migdałów

Dodatkowo:

  • szczelna tortownica z odpinanym dnem (średnica - 23 cm)
  • szeroka folia aluminiowa
  • naczynie żaroodporne (większe od tortownicy) lub duża, szczelna blacha
     

Sposób przygotowania:

Sernik będziesz piec w kąpieli wodnej, czyli tortownicę umieścisz w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wypełnionej wodą. Aby to zrobić tortownica musi być szczelna. Dodatkowo zabezpieczysz ją od zewnątrz folią aluminiową. Przygotuj dwa długie kawałki folii i połóż na krzyż. Na środku ustaw tortownicę i zawiń folię do góry, aż do brzegów. 

Spód:

Herbatniki przełóż do miski i pokrusz blenderem (możesz też włożyć je do woreczka i roztłuc wałkiem lub tłuczkiem). Masło roztop i wymieszaj z pokruszonymi ciastkami - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Wysyp ją na dno tortownicy, równo po nim rozłóż i dociśnij. Na czas przygotowywania masy włóż tortownicę do lodówki.

Masa:

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą. Krótko, tylko do połączenia, aby nie napowietrzyć masy (przez pęcherzyki powietrza sernik może urosnąć w trakcie pieczenia, a następnie oklapnąć na środku). Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wyrównaj wierzch. Przykryj folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do 134 stopni. Wstaw tortownicę do naczynia żaroodpornego i całość do piekarnika. Do naczynia nalej wrzątku (mniej więcej do połowy wysokości tortownicy) i piecz przez godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz przez pół godziny. Przy brzegach masa powinna być ścięta, a na środku może być lekko galaretowata - stężeje w trakcie studzenia. Po upieczeniu wyjmij tortownicę z wody, wystudź na blacie, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem sernika przygotuj polewę i upraż płatki migdałów.

Wierzch:

Płatki migdałów wysyp na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzewaj przez kilka minut, dosyć często mieszając lub potrząsając. Będą gotowe, kiedy się lekko przyrumienią.
Czekoladę połam na kawałki, przełóż do miski i roztop w kąpieli wodnej (miskę postaw na garnku z gotującą się się wodą; wody powinno być nie za dużo; tak aby miska nie dotykała jej powierzchni; czekolada ma się roztopić tylko dzięki parze). Do roztopionej czekolady dodaj masło oraz mleko i wymieszaj, aby były jednolitą konsystencją. 
Na serniku rozsmaruj polewę, a następnie posyp uprażonymi płatkami migdałów.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów