Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

dowiedz się więcej
Babka z żurawiną i polewą lukrową

Babka z żurawiną i polewą lukrową

dowiedz się więcej
Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i borówkami

Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i borówkami

dowiedz się więcej
Strudel jabłkami i rodzynkami

Strudel jabłkami i rodzynkami

dowiedz się więcej

Tarta z karmelizowanymi truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna – 300 g (2 szklanki)
  • masło –180 g
  • cukier puder – 80 g (1/2 szklanki)
  • żółtko – 2 sztuki
  • woda – 2 łyżki
  • sól – szczypta
  • jajko – 1 sztuka

Karmelizowane truskawki:

  • truskawki – 600 g
  • skrobia ziemniaczana – 50 g (1/3 szklanki)
  • cukier – (1/2 szklanki)
  • sok z cytryny – 1 sztuka
  • masło – 2 łyżki
  • woda – 80 ml (1/3 szklanki)

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto na spód: Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do ciasta dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz wodę. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 - 60 minut.

Formę na tartę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia (średnica 24 cm). Spód ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na kolejne 10 minut. Ciasto wyścielić papierem do pieczenia. Formę wypełnić grochem lub ryżem. Dzięki temu tarta zachowa idealny kształt. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski o szerokości 1,5 – 2 cm. Zostanie ono wykorzystane do wykończenia górnej części tarty. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, dzieląc ten czas na 10 minut z obciążeniem i 5 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.

Karmelizowane truskawki: Umyte, osuszone i obrane ze szypułek truskawki przekroić na połówki. Część mniejszych truskawek pozostawić w całości. Na patelni roztopić masło z cukrem. Do karmelu dodać truskawki oraz sok z cytryny. Skrobię ziemniaczaną, która zagęści karmelizowane truskawki, wymieszać z ciepłą wodą, a następnie dodać ją do truskawek. Składniki mieszać delikatnie (najlepiej potrząsając jedynie patelnią), aby jak najwięcej truskawek zachowało swój kształt. Karmelizowane truskawki, przed nałożeniem na tartę, należy wystudzić.

Tartę wypełnić truskawkami. Górną część zamknąć ciastem na wzór przeplatanej kratki. Ciasto, za pomocą pędzelka, posmarować roztrzepanym jajkiem. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut. Przed podaniem wystudzić.

Tartę udekorować cukrem pudrem.

Porady:

Do karmelizowania truskawek można również wykorzystać brązowy cukier.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów