Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

dowiedz się więcej
Muffinki jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

Muffinki jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

dowiedz się więcej

Szarlotka z bezą

Składniki:

Składniki na kruchy spód na formę o średnicy 18 cm:

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru Sweet Family
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła + do wysmarowania formy
  • 30 g śmietany 12%
  • 2 żółtka
  • Bułka tarta do obsypania formy

Składniki na masę jabłkową:

  • 700 g jabłek (około 500 g po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 30 g cukru Sweet Family
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na bezę:

  • 2 białka
  • Szczypta soli
  • 100 g cukru Sweet Family
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugiej misce przy pomocy miksera połączyć ze sobą masło, śmietanę i żółtka. Następnie dodać zawartość pierwszej miski i zmiksować. Powstałe ciasto przesypać do przygotowanej foremki do pieczenia i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na kwadrans. Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż się zarumieni.

W czasie pieczenia się spodu przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dusić na patelni razem z cukrem przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z cynamonem. Przestudzić i wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Masę wyłożyć na jabłka i piec w 152 stopniach przez około 40 minut, aż beza się lekko zarumieni. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Podawać po całkowitym ostudzeniu.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów