Crème brûlée – Krem brulee

Crème brûlée – Krem brulee

dowiedz się więcej
Pączki z dziurką

Pączki z dziurką

dowiedz się więcej
Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie

dowiedz się więcej
Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami

Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami

dowiedz się więcej

Kruche ciasteczka

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g schłodzonego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 30 g cukru drobnego

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii, jajko oraz żółtko. Ciasto wyrabiać do połączenia się składników w jednolitą masę, a następnie odstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów.

Ciasteczka o dowolnych kształtach ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów