Ciasto Zebra

Ciasto Zebra

dowiedz się więcej
Bułeczki adwentowe

Bułeczki adwentowe

dowiedz się więcej
Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

dowiedz się więcej
Ciasto maślane z wiśniami

Ciasto maślane z wiśniami

dowiedz się więcej

Ciasteczka maślane

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji
  • cukier kryształ lub cukier gruboziarnisty do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Masło, cukier i cukier wanilinowy ucierać przez około 10 minut używając robota kuchennego. W połowie miksowania dodać jajko kontynuując mieszanie na wysokich obrotach. Do kremu maślanego dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Ciasto wymieszać ręcznie przy pomocy silikonowej łyżki lub na bardzo wolnych obrotach miksera, aż do powstania jednolitej masy.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut (do zarumienienia).

Ciasteczka w wersji z chrupiącym cukrem przed pieczeniem należy posmarować białkiem i obficie posypać cukrem kryształem lub cukrem gruboziarnistym.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów