Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Amerykańskie naleśniki

Amerykańskie naleśniki

dowiedz się więcej
Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

dowiedz się więcej
Ciasto jogurtowe z wiśniami

Ciasto jogurtowe z wiśniami

dowiedz się więcej

Pączki z dziurką

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru drobnego
  • 2 jaja kurze
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku (około 50 ml) z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać roztrzepane jajka i mleko.

Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej) oraz spirytus.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać duże kółka. Środek oponek wycinać małym kieliszkiem. Skrawki ciasta ponownie zagnieść i rozwałkować. Oponki układać na papierze do pieczenia. Tak przygotowane oponki pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.

Pączki smażyć na głębokim tłuszczu po około 1 minucie z każdej strony. Pączki obracać za pomocą patyczków do szaszłyków. Pączki nie można smażyć na zbyt gorącym oleju, gdyż na zewnątrz będą one już intensywnie brązowe, a w środku jeszcze pozostaną surowe.

Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem pączki można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów