Szarlotka z bezą
Składniki:
Składniki na kruchy spód na formę o średnicy 18 cm:
- 200 g mąki pszennej
- 70 g cukru Sweet Family
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła + do wysmarowania formy
- 30 g śmietany 12%
- 2 żółtka
- Bułka tarta do obsypania formy
Składniki na masę jabłkową:
- 700 g jabłek (około 500 g po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- 30 g cukru Sweet Family
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na bezę:
- 2 białka
- Szczypta soli
- 100 g cukru Sweet Family
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugiej misce przy pomocy miksera połączyć ze sobą masło, śmietanę i żółtka. Następnie dodać zawartość pierwszej miski i zmiksować. Powstałe ciasto przesypać do przygotowanej foremki do pieczenia i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na kwadrans. Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż się zarumieni.
W czasie pieczenia się spodu przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dusić na patelni razem z cukrem przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z cynamonem. Przestudzić i wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Masę wyłożyć na jabłka i piec w 152 stopniach przez około 40 minut, aż beza się lekko zarumieni. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Podawać po całkowitym ostudzeniu.
Drukuj