Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

dowiedz się więcej
Tarta porzeczkowa z bezą

Tarta porzeczkowa z bezą

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Crème brûlée – Krem brulee

Crème brûlée – Krem brulee

dowiedz się więcej

Szarlotka migdałowo-bakaliowa

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnego mleka

Nadzienie:

  • 6-7 dużych kwaśnych jabłek
  • 40 g masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 70 g rodzynek
  • 70 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałów
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka cynamonu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Utrzeć masło z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do ucieranej masy maślanej dodać żółtka. Następnie dodać mąkę i wymieszać, aż ciasto nabierze konsystencji pokruszonego chleba. Po dodaniu mleka połączyć składniki w jednolitą masę. Należy pamiętać, by zbyt długo nie zagniatać ciasta, aby nie stwardniało po upieczeniu. Z ciasta uformować gruby wałek. Owinąć go folią i włożyć na ok. godzinę do lodówki. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na gruboś ok. 7 mm. Wyłożyć nim formę o średnicy ok. 24 cm i ponownie odstawić do lodówki na około 10 minut.

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jabłka dusić na maśle (40 g) na wolnym ogniu przez około 10 minut dodając cukier trzcinowy, rodzynki i na końcu orzechy. Owocowe nadzienie zagęścić proszkiem budyniu śmietankowego.

Jeżeli jabłka są mocno wilgotne, to wcześniej można podpiec spód ciasta wkładając go do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut.

Masę jabłeczno-bakaliową wyłożyć na ciasto. Wierzchnią część ciasta pokryć uprzednio przygotowanymi płatkami migdałowymi podgrzanymi wraz z masłem i miodem.

Ciasto piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, aby migdały nadmiernie się nie zarumieniły.

Przed podaniem szarlotkę oprószyć cukrem pudrem.

Przepis poleca 

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów