Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

dowiedz się więcej
Babka piaskowa

Babka piaskowa

dowiedz się więcej
Bułeczki adwentowe

Bułeczki adwentowe

dowiedz się więcej
Tarta ze śliwkami pod kruszonką

Tarta ze śliwkami pod kruszonką

dowiedz się więcej

Pączki z marmoladą

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej (2 szklanki można zastąpić mąką krupczatką)
  • 500 ml (2 szklanki) mleka
  • 60 g (1/4 szklanki) cukru drobnego
  • 10 jajek (9 żółtek i 1 całe jajko)
  • 100 g świeżych drożdży
  • 10-15 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji
  • marmolada
  • smalec lub olej do smażenia
  • lukier lub cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku (około 50 ml) z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.

Żółtka jajek i jedno całe jajko utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę, aż staną się białe.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól oraz wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać utarte jajka i ciepłe mleko.

Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej) oraz spirytus. Ciasto powinno łatwo odchodzić od misy. Jeżeli nie odchodzi do wyrabianego ciasta można dodać ciepłe mleko.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Z tak przygotowanego ciasta należy uformować prostokąt o grubości około 1,5 cm.

Pączki można smażyć od razu z nadzieniem. Wówczas na połowie rozwałkowanego ciasta, mniej więcej co 11 cm, nakłada się gęstą marmoladę. Tak przygotowaną połówkę ciasta z nadzieniem przykrywa się drugą połówką ciasta. Całość przypominać będzie pagórkowatą powierzchnię, dzięki czemu łato będzie wyznaczyć środek wykrawanych pączków. W tym celu należy użyć szklanki o średnicy około 8 cm. Tak przygotowane pączki należy pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.

Kilkanaście minut przed przystąpieniem do smażenia pączków należy rozpocząć powolne podgrzewanie tłuszczu do temperatury około 180°C. Pączki będą się smażyć z każdej strony po około 2 minuty.

Usmażone pączki należy ułożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Pączki można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Przepis poleca 

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów